Platforme CMS

Mai jos am listat câteva dintre sutele de platforme CMS existente.

#1 – WORDPRESS

Platforma WordPress a fost lansată în anul 2003, iar la momentul scrierii acestui articol, de pe site.ul oficial wordpress.org, poate fi downloadată versiunea 4.2.2.

S-ar putea spune despre această platformă că este cea mai utilizată în prezent pentru crearea de noi site-uri web. Din acest motiv există foarte multe exemple de implementare şi puteţi găsi foarte uşor modele de teme, disponibile în mod gratuit. Interfaţa de administrare este foarte intuitivă, structura de pagini şi modul de organizare a informaţiilor sunt compatibile cu modulele de sortare a informaţiei din motoarele de căutare. Google, Yahoo, Bing şi alte motoare de căutare, folosesc nişte roboţi de căutare şi sortare a informaţiilor (crawler), care trebuie să poată cataloga cât mai bine conţinutul găsit pe un anumit site. De aceea când creaţi un site nou, trebuie să aveţi în vedere o platformă compatibilă cu motoarele de căutare (SEO friendly)

#2 – JOOMLA

Platformă lansată în anul 2005, a avut peste 2,5 milioane de download-uri din primul an. Versiunea actuală a ajuns la 3.4.1 şi poate fi downloadată de pe joomla.org.

 

Utilizatorii acestei platforme spun despre ea că este un pic mai tehnică decât faţă de WordPress, adică mai dificl de folosit, dar nu la fel de dificilă precum platforma Drupal.

Printre alte caracteristici: securitate ridicată, management de utilizatori (inclusiv Google OpenID), integrare RSS a paginii web, modul de căutare avansată, posibilitate facilă de personalizare a template-ului de website.

#3 – DRUPAL

 

Platforma Drupal a fost lansată în anul 2001, dar de abia în 2007 – 2008 a atins vârful notorietăţii în Internet, fiind downloadată în acea perioadă de 1,4 milioane de ori, având o creştere de 125% faţă de anul precedent.

Site-ul oficial este drupal.org iar la un moment dat a fost platforma utilizată pentru site-ul oficial al Casei Albe din USA.

Dacă vă încumetaţi a folosi această platformă pentru prima incursiune în creare de site-uri web, înarmaţi-vă cu răbdare şi documentaţi-vă foarte bine. Platforma Drupal, deşi este una dintre cele populare, este destul de puţin utilizată în comparaţie cu WordPress.

#4 – CMS MADE SIMPLE (CMSMS)

 

Platforma CMSMS, deşi este orientată către creatorul profesionist de website-uri, ea poate fi folosită şi de către începători, având o colecţie mare de exemple de implementare şi teme numeroase gata de folosit. Pentru exerciţiul programării puteţi folosi această platformă cu suport MySQL sau PostgreSQL pentru baza de date.

La momentul scrierii acestui articol, veriunea disponibilă pentru download de pe site-ul oficial cmsms.org era 1.12.

#5 – DJANGO

 

O platformă interesantă din mai multe puncte de vedere – a fost dezvoltată în Elveţia şi scrisă în limbajul Python.

Site-ul oficial este django-cms.org.

#6 – SYMPHONY

 

În rândul platformelor foarte tehnice se înscrie şi platforma Symphony.

Site-ul oficial este getsymphony.com

Posted on: 25/03/2016, by :